2024. június 4., kedd

„Ennyi fiatal még sohasem futballozott Aszalón”

Dr. Mészáros Istvánnak szívügye a futball

Dr. Mészáros István 2016 óta vezeti településünket, és egykori aszalói labdarúgóként rendkívül büszke a felnőtt csapat által elért bajnoki eredményekre. Felelős polgármesterként azonban sokkal fontosabb számára, hogy ma már több mint ötven aszalói fiatal rúgja a bőrt az évről-évre szépülő aszalói futballpályán. Interjú.

A teljes interjú a lenti linkre kattintva olvasható.

- 2016 óta vagy Aszaló község polgármestere, az elmúlt hetek eredményei nyomán pedig a harmadik megyei II. osztályú bajnoki címet szerezte meg ezen időszak alatt az Aszalói Sportegyesület. A település vezetőjeként mit jelentenek számodra ezek a sportsikerek?
- Kezdem ott, hogy jómagam és a testvérem is egykoron aktívan futballoztunk az aszalói csapatban, így nagy örömömre szolgál, hogy ilyen sikereket tud elérni évről évre az Aszalói Sportegyesület. Büszkén húzhatom ki magam, amikor egy-egy polgármesteri találkozón szóba kerül a sportélet, hiszen rengeteg dicséretet kapunk, valamint irigykedve beszélnek az aszalói futballról és az eredményeinkről. Ráadásul, ha megnézzük a vármegyei bajnokságokat, és ehhez hozzárendelünk egy térképet látni kell, hogy sajnos óriási a lemorzsolódás az abaúji vonalon a felnőtt labdarúgásban. Hogy mást ne mondjak, olyan egyesületek tűntek el a futballtérképről, mint Encs, vagy Abaújszántó, amelynek felnőtt csapatai hosszú évekig voltak tagjai a megyei elitnek. Ezért is vagyok büszke arra, hogy az aszalói bástya még nem csak hogy áll, de eredményes is.  

- Polgármesterként azonban feltételezem nem kizárólag az eredményesség a fontos számodra.
- Sőt! Felelős településvezetőként igyekszem hangsúlyt fektetni arra, hogy a település kultúráját, civil szféráját minél jobban támogassuk, legyen szó itt az idősekről, a fiataljainkról, vagy épp a sportegyesületről. Nem tagadom, hogy a szívem egyik csücske a futballcsapat. Örömteli számomra, hogy az elmúlt esztendőben már több mint 50 aszalói utánpótlás korú játékosnak tudtunk a Sportegyesület által lehetőséget biztosítani a szervezett sportolásra. Ekkora volumenben talán soha nem voltak bevonva a fiatalok a község sportéletébe, éppen ezért a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk anyagilag is segíteni a labdarúgást. Kijelenthető, hogy jelenleg a legnagyobb támogatója vagyunk a sportegyesületünknek és bízom benne, hogy erre a jövőben is meglesznek a lehetőségeink. Ezúton is szeretném megköszönni azoknak a támogatóknak is a segítségét, akik anyagilag hozzájárulnak az egyesület működéséhez már hosszú évek óta. Az Önkormányzat vonatkozásában nem csak anyagi támogatásra kell gondolni, hiszen többször segítettünk már az évzáró bankettek megszervezésében, valamint folyamatosan dolgozunk a sportpálya és annak környezetének karbantartásán, illetve a gyerekek edzésre, illetve mérkőzésre való utaztatásában is igyekszünk segíteni.  

2019 után újra a bajnokcsapatot köszönheti
polgármesterként Dr. Mészáros István
- A sportegyesület az utóbbi időben újra részt vesz a magyar kormány és az Magyar Labdarúgó Szövetség által kínált TAO-s pályázatokban. Ezek mennyire segítik a munkát?
- Nem titok, hogy óriási segítség számunkra ez a lehetőség, hiszen a pályázatok által folyamatosan tudjuk fejleszteni mind a sportegyesületet, mind az aszalói értékeket, hiszen ahol zajlik a sportélet, az a terület településünk tulajdona, így minden egyes fejlesztéssel Aszaló is fejlődik. Ha a korábbi éveket nézzük, szemmel látható változások történtek. Kicserélésre kerültek a kispadok, eredményjelző került az öltöző falára, két új labdafogó háló került felállításra, míg az elmúlt évben az egyik legnagyobb beruházása valósult meg, miután sikerült a belső korlátot teljes egészében kicserélni, valamint körbe lett kerítve a futballpálya. De számos egyéb beruházást idesorolhatunk, amit sikerült valósítani: új mosógépet, szárítógépet, adminisztrációs eszközt, különböző pályakarbantartó eszközöket, edzésfelszereléseket, új mezgarnitúrákat sikerült beszerezni ezeknek a lehetőségeknek köszönhetően. Az Önkormányzat feladata ezeknél a beruházásoknál, hogy a különböző pályázatok feltöltéséhez megtaláljuk a TAO-s forrásokat.

-Vannak-e további fejlesztési tervek a jövőre nézve?
- Mint mondtam, a TAO és egyéb pályázatoknak köszönhetően szeretnénk minden lehetőséget megragadni arra, hogy fejleszteni tudjuk a sportegyesületet és emeljük a sport- és szabadidős tevékenységünk színvonalát. Nem titok, szerettük volna az öltözőépületet korszerűsíteni, vagy akár bővíteni is, azonban ez a pályázatunk nem nyert elfogadásra ebben a naptári évben. Ugyanakkor nagy örömömre szolgál, hogy sikeresen pályázott a Sportegyesület egy kilenc fős kisbuszra, így amennyiben sikerül a forrásokat összegyűjteni, a következő idényben már saját gépjárművel, büszkén utazhatnak csapataink a különböző sporteseményekre. Önkormányzati hatáskörben adtunk be pályázatot korábban szabadtéri kondipark létesítésére, hiszen ezzel is egy új kikapcsolódási és sportolási lehetőséget tudnánk biztosítani a sportpálya területén a településünkön élőknek és csapatainknak. Nyitott szemmel járunk és igyekszünk megragadni minden lehetőséget a jövőben is.   

Több mint 50 utánpótlás korú gyermek futballozik
a sportegyesület színeiben

- Van-e bármilyen elvárás a Sportegyesület felé?
- Szigorú elvárásokat nem szoktunk megfogalmazni semmilyen formában, hiszen úgy gondolom erre nincs is szükség, mivel egy jól bejáratott rendszerről van szó, amely évek óta kifogástalanul működik. Minden bajnoki idény előtt és közben összeülünk a sportegyesület vezetésével és reális célokat, elvárásokat fogalmazunk meg a stabil és eredményes működést illetően. Ezeket az eredményeket pedig sokszor sikerül is túlszárnyalni, hiszen mint már korábban említettük, ha csak az én polgármesteri időszakomat nézzük, immár a harmadik bajnoki aranyérmet akaszthatjuk rövidesen a játékosok nyakába, ami egy ilyen kis település életében rendkívül nagy eredménynek számít és büszkeséggel tölt el. 
    Természetesen szeretném megköszönni Szabó Lászlónak, a Sportegyesület vezetőjének, hogy ennyi munkát beletett ebbe nem csak most, hanem az elmúlt években, az elmúlt 30 esztendőben. Nagy hála ez nem csak az én részemről, hanem a településen élők részéről is, hiszen az a kimagasló munka, amivel ezeket az eredményeket sikerül elérni folyamatosan, az messze földön viszi Aszaló hírét. Nem tudom van-e még a miénkhez hasonló olyan kis település, amely folyamatosan ilyen eredményes tud lenni, ezért köszönettel tartozunk mind a szakvezetésnek, mint pedig a játékosoknak.
    Sokszor kapom meg a kérdést, hogy miért csak ennyi aszalói játékos van a csapatban. Azt gondolom ahhoz, hogy ilyen eredményeket tudunk elérni, a sportvezetés által kiválasztott futballistákra szükség van. Mindamellett, ha olyan aszalói labdarúgó van, legyen az fiatal, vagy idősebb játékos, aki ezen a szinten megállja a helyét, azelőtt bármikor nyitva áll az egyesület kapuja. A mostani bajnokcsapatban is több aszalói játékos kapott szerepet, valamint mutatkoztak be az aszalói kötődésű és aszalói fiatalok az felnőtt együttesben. Hernádnémetiben például nem érte el a 18-at a cseresorunk átlagéletkora, és mind a négy játékos a saját utánpótlásunkból kapta meg a lehetőséget és élt is vele. Bízunk benne, hogy a nemrégiben elkezdett utánpótlás nevelésnek pár év múlva lesz eredménye, és egyre többen fognak bekopogtatni azon a bizonyos ajtón.

Szombaton 17 órától játssza hazai pályán a bajnokavató mérkőzését az Aszalói Sportegyesület

- Az Aszalói Sportegyesület alapításának 75. születésnapját sikerül bajnoki címmel megünnepelni.
- Bízunk benne, hogy a hétvégére igazi fociünnepet sikerül a sportpályára varázsolni. Egyeztettünk a vezetéssel, hogy méltóképp ünnepeljük meg nem csak a mostani bajnokcsapatot, hanem az aszalói labdarúgás elmúlt 75 évét. Éppen ezért bízunk benne, hogy elfogadják a meghívást azok a régi aszalói tősgyökeres labdarúgóink, akik egykoron pályára léptek az aszalói mezben. Imádkozunk, hogy szép időnk legyen a hétvégén, és szombat délután a régi szép időket megidézve szép számban összejönne a község lakossága, hogy egy jó hangulatú és remélhetőleg győztes mérkőzésen közösen ünnepelhessünk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése